De dåliga nyheterna först, det finns inte en tydlig väg att bli Agil Coach. Från min berättelse kommer ni förstå att det finns många vägar till att bli Agil coach eller Scrummaster.
Min akademiska och professionella karriär har varit en slingrig resa. Jag kan dock se en röd tråd, och det är att allt jag hållit på med innefattar kommunikation och facilitering.
Jag älskar agilt eftersom det är förnuftigt. Förenkla, kommunicera, samarbeta; detta är saker vi borde göra. Dock gör vi ofta inte så och det gör arbetslivet onödigt komplicerat. I min roll som Agil coach vill jag lösa upp dessa knutar och min motivation är att observera och därmed få idéer på förbättringar.
Jag känner stor tillfredställelse genom att kommunicera med andra och i det är förstås språket centralt. Sedan unga år har jag älskat språk. Jag har studerat franska och arabiska på universitetet. Jag har bott, studerat, volontärarbetet och arbetat i Burkina Faso, Jordanien, Storbritannien och nu i Sverige. Under mina resor har jag lärt mig att jag älskar problemlösning och att kommunicera.
En viktig episod i mitt liv var i Jordanien. Jag utvärderade och forskade på biståndsprojekt för att stödja flyktingar från kriget i Syrien. Det var ett svårt jobb under mycket stress, och det var en ny upplevelse för mig. Jag förstod snart att strukturer och processer inte fungerade för att nå fram med hjälpen. Jag kände frustration att beslut och principer inte fyllde sitt syfte, utan hindrade att hjälpprojektet skulle klara av att leverera sitt värde i tid.
Tillbaka i Storbritannien började jag som trainee på ett managementkonsultbolag. Programmet var ett utmärkt sätt att få mentorskap, utbildning och arbetslivserfarenhet. Det var där jag först kom i kontakt med agilt, och nyfiken som jag är hade jag snart satt mig in i Jira, Confluence och andra verktyg för uppföljning och rapportering. Snart kom kollegorna till mig för att få råd. Jag fortsatte utbilda mig till Agil coach, men tog också kurser inom beteendevetenskap, organisationsdesign och facilitering. Snart coachade jag team, både på chefs och utvecklarnivå, att bli mer transparenta, samarbeta bättre och kommunicera mer och kände tillfredsställelse att med en holistisk syn kunna facilitera förbättringar.
Nu i Sverige fortsätter jag på samma bana som Agil coach och Scrummaster på MEQIFY. Jag älskar den variationsrika miljö vi arbetar inom, och jag får möjlighet att kommunicera med många människor och försöka göra deras liv bättre.
Så, hur kan man bli Agil coach egentligen? Hitta din egen väg, gör det du naturligt är bra på och se utbildning som en möjlighet att samla dina tankar, inte som ett mål i sig. Låter det som något för dig? Kolla in MEQIFYs karriärsida.
This was originally posted by MEQIFY employee Sophie Triggs-Ramm on LinkedIn